Így tervezz, ha nagyobb fürdőszobád van

 Kategória: blog

Kis fürdőszoba kis gond, nagy fürdőszoba nagy gond? Vagy éppen fordítva? Ahelyett, hogy a problémákat számolgatnád, vesd bele magad a fürdőszoba tervezésbe vagy felújításba! Ezúttal nagy méretű fürdőszobához adunk tippeket.

Ahhoz, hogy a fürdőszobatervezés vagy -felújítás eredményes legyen, körültekintő tervezésre van szükséged. Ez igaz akkor is, ha kis, akkor is, ha nagyméretű fürdőszoba áll rendelkezésedre – esetleg akár mindkettő. Mindehhez nem csak a fantáziádra, hanem mérőszalagra is szükséged lesz. A legjobb, ha egy fürdőszobatervező segédlet útmutatásait követve minden lépést megfontolsz, majd a méretarányos alaprajzodra látványterveket készítesz; ezt megteheted a fenti tervező kivágható szanitersablonjaival.

Mindenek előtt azonban dolgoztasd meg a fantáziádat és képzeld el, mihez kezdenél az átlagosnál nagyobb alapterülettel. Segítünk átgondolni 4 fontos szempontot!

1. Trükkök a burkolattal

Ha nagy a fürdőszobád, szabadon választhatsz a neked tetsző burkolat megoldások közül. Nem kell aggódnod azon, hogy a túl merész, akár sötét színek (ez egyébként a szaniterek esetében is divatos megoldás) illetve a nagyobb méretű vagy mintájú csempe optikailag szűkíti a teret. Sőt, kifejezetten javasoljuk, hogy a zónák mentén (bővebben az 3. pontban) alkalmazz színes motívumokat, amelyek tagolják a teret. E célból akár fényáteresztő, kellemes hangulatú üvegtéglából is tervezhetsz falat, akár a WC elkülönítésének céljából.

2. Optimális térkihasználás – Mindent bele?

Ha hiszed, ha nem, a nagy fürdőszobához egyfajta bátorság szükséges, például a térrendezés tekintetében. Ugyanis nem csak az anyagokat és a színeket kell összhangba hozni, hanem a szaniterek elhelyezkedését is. Rugaszkodj el a kis fürdőszobákra jellemző, “minden centi számít” gondolatoktól. A berendezést ne körbe telepítsd a helyiségben, hiszen így haszontalanul és lehangolóan hat majd a középen kialakult tér és kárba vesznek a benne rejlő lehetőségek. Ne félj a tértől, inkább használd ki! Szerezz be hangulatos paravánt, dobd fel a helyiséget olyan szobanövényekkel, amelyek bírják a párás környezetet.

A fekete profilú Walk-In zuhanykabinok trendi, exkluzív és praktikus szaniterek.

Ha a megfelelő szanitereket keresed, gondolj végig több opciót. Igény esetén választhatsz zuhanykabint, amelyek között akadnak olyanok, amelyeket az utolsó milliméterig személyre szabhatsz (például az exkluzív megjelenésű Walk-In), így akár két fő számára is kellemes zuhanysarkot alakíthatsz ki, akár hidromasszázs panellel felszerelve.

A kád vásárlásakor mindenképpen érdemes végiggondolni a szabadon álló kádakban rejlő lehetőségeket, a hozzájuk illő padlón álló csapteleppel. Rendkívül elegáns megjelenésűek, kényelmesek és luxus hangulatot teremtenek a fürdőszobában. A RAVAK legújabb Solo kádja például a 4. nemzetközi elismerését (Good Design, RedDot Design, IF Design, Elle Deco Magazin) söpörte be!

A szabadon álló Solo kád több design díjat besöpört már. Hogy mutatna a fürdődben?

A többi szaniter esetében is álmodj nagyot – szó szerint! Válassz duplamosdót, méretben hozzá illő mosdó alatti szekrényt, illetve tervezz praktikus bidét is a mosdóba. Ahogyan írtuk, akár a WC is helyet kaphat a helyiségben, elegánsan leválasztva a központi tértől.

3. Éljenek a zónák!

A zónák szerepe nagyon fontos a nagyobb méretű helyiségeknél. Azokat a területi egységeket, blokkokat értjük alatta, melyekre a tér logikusan felosztható. A cél, hogy a helyiség a lehető legkellemesebb és praktikusabb legyen a mindennapi használat során. A fürdőszobára vetítve az egyik ilyen zóna például a mosdó és környezete. Érdemes hát úgy elhelyezni a mosdót, hogy szabad hozzáférés legyen előtte. A minimálisan elegendő tér szélessége 90 cm és mélysége 65 cm, azonban ezt bátran túl is lépheted, ha nagy fürdőszobád van (ahogyan fent is írtuk).

Ne feledd, hogy egy nagy térre kétszeresen is igaz, hogy egészen más típusú, funkciójú berendezések kerülnek bele, mint a kis fürdőszobákba. Fontos, hogy még zónákra tagolás során is legyen egyfajta egységes atmoszféra. Ezt könnyedén megvalósíthatod, ha egységes és komplex fürdőszoba-koncepciók közül válogatsz szanitereket, amelyek garantáltan csereszabatosak egymással. Tudtad például, hogy a Chrome koncepcióba közel 250 szaniter, fürdőszobai kiegészítő tartozik? Hangold össze a megjelenést és biztosítsd a kifogástalan funkcionalitást!

A fürdőszoba zónásításával hangulatos és praktikus környezetet alakíthatsz ki a szaniterekkel.

4. Világíts okosan

A világítás szerepe legalább olyan meghatározó a nagy, mint a kis fürdőszobák esetén. Azt tanácsoljuk, hogy nagy alapterület esetén felejtsd el a központi világítást, vagy legalábbis egészítsd ki a különböző zónáknak megfelelően. Világítsd meg a mosdó fölötti tükröket és alakíts ki lágyabb fényeket a relaxációs zóna környékén. Ha például ez a zuhanyzó, extra erős fényre nem lesz szükséged. Azonban ha szeretsz a kádban olvasni, lehet, hogy nem árt gondoskodni kielégítő fényforrásról, amelyet igényeidnek megfelelően állíthatsz/kapcsolhatsz be. Ha méretes a helyiség, bátran gondolkozz eredeti formájú, látványos világítótestekben, design lámpákban, illetve gondold végig a kreatív gipszkartonozás lehetőségét. Ezzel akár bútorok is helyettesíthetők, illetve világítás is beépíthető.

jobban érzed magad a fürdőben.

ravak
Author: ravak

Miért érdemes fürdőszobai kiegészítőket választanod? Íme a 3 legfőbb ok!Olvasd el cikkünket, mert segítünk megtalálni fürdőszobádba a megfelelő csaptelepeket!