Így válaszd ki a szanitereket a fürdőszobába!

 Kategória: blog

A fürdőszoba megtervezése, legyen szó építésről vagy felújításról, sokszor azzal egyenlő, hogy hosszú-hosszú órákat töltünk el a számítógép előtt online katalógusokat nézegetve. Aztán egyszer csak betelik a pohár, belefáradunk az aprólékos és gondos tervezésbe. Hogyan lehet úgy megtervezni a fürdőszobát, hogy ne fáradjunk bele a munkába? Segítünk!

Talán érdemes ott kezdeni a feladatot, hogy egy kicsit elmélyedünk a fürdőszobával kapcsolatos szakkifejezések megértésében, értelmezésében. Ha már tudjuk, hogy mit jelent a kiállás, hogy jön a képbe az IP-védettség – egy nagy lépéssel beljebb vagyunk.

A szaniter szó jelentése

Azoknak, akik felújításba kezdenek, a legnagyobb segítséget egy fürdőszobatervező jelentheti, amellyel egy méretpontos alaprajzon el lehet kezdeni sakkozni a szaniterekkel és a fürdőszoba bútorokkal. Ekkor rögtön adódik a kérdés, hogy mi is pontosan a szaniter, milyen fürdőszobai elemeket értünk alatta?

A szaniter szó gyűjtőfogalom, amely alatt a fürdőszobai higiéniai berendezéseket értjük. Ez általában a mosdókat, WC-ket, bidéket és piszoárokat jelenti, valamint a legtöbb gyártó idesorolja a kádakat és a zuhanyzókat is.

Ugyanakkor egy fürdőszoba berendezése az alap szaniterek kiválasztásával még közel sem ér véget, mert ott vannak még a különböző fürdőszobai bútorok, alkatrészek és kiegészítők, amelyekre szükségünk lesz: a szekrényektől és tükröktől kezdve egészen a zuhanyfolyókán, kádparavánon át a csaptelepekig – olyasféle dolgokra is, amelyekről esetleg eszünkbe sem jutott, hogy kellhet.

A szaniterek kiválasztásakor figyeljünk a fürdő méretbeli adottságaira.

A kiválasztás sorrendje

Ha van egy pontos alaprajzunk, és tudjuk hol vannak a vízkiállások, vagy hol lehet őket kialakítani, akkor azért az már nagy részben meghatározza azt, hogy a WC hova kerülhet. Ha van külön kis mellékhelyiség csak egy WC-vel és befér egy mosdó is, ott túl sokat nem érdemes variálni. Arra figyeljünk, hogy legyen elég hely leülni, megfordulni, kezet mosni. Ennek megfelelően válasszuk ki a mosdó méretét, és gondoljuk át, hogy melyik falra – esetleg sarokba – tesszük.

A legfontosabb kérdés a kád vagy zuhanyzó szokott lenni. Illetve ennél persze árnyaltabb a téma, hiszen a kád is lehet sarokkád, szabadonálló kád, szögletes vagy épp kétszemélyes. Érdemes megfontolni a lehetőségeket és a szokásokat. Akik zuhanyzót szeretnének, ott is át kell gondolni, hogy milyen típusú beszerelésére van lehetőség, hiszen a választék igencsak széles. Akár a 2 az 1-ben megoldást is preferálhatjuk, azaz egy kádat kádparavánnal, amiben fürdeni és tusolni is lehet. Valamint a döntést meghatározza a fürdő mérete is, annak megfelelően lehet kisebb, keskenyebb kádban és zuhanyzóban is gondolkodni.

A mosdó esetében magát az elhelyezést is fontos átgondolni. Szekrénybe szeretnénk beépíteni vagy pultra tennénk inkább? Duplamosdónak is van elegendő hely? A mosdó fölé mindenképp szerencsés egy akkora tükröt is felhelyezni, amiben látjuk legalább az arcunkat.

Ezután következhet a tárolás is. A fürdőszobai piperéket, sminket, hajszárítót és sok más egyebet a törölközőkkel együtt valahová – és lehetőleg kézközelbe – el kell tenni. Érdemes “felmérni”, hogy mennyi holmink van, és ehhez mérten kiválasztani a fürdőszobai szekrényt és felszerelni a polcokat. Ne feledkezzünk meg a mosógépről, szárítóról és a bidéről sem, attól függően, hogy mit szeretnénk még a fürdőben elhelyezni.

A szaniterek esetében érdemes komplett fürdőszobai megoldásban gondolkodnunk.

Gondolkodjunk fürdőszoba koncepciókban

A fürdőszobánk méretétől függően lehetőségünk van komplett fürdőszobai megoldásokban is gondolkodni. A RAVAK több olyan fürdőszobai koncepciót is megalkotott, amelynek elemei (azaz nemcsak a szaniterek, hanem a fürdőszobai bútorok és kiegészítők is) tökéletes összhangban állnak egymással, így minden mindennel passzol. Ez hatalmas terhet vehet le a vállunkról, hiszen a stílusok egyeztetésével már nem kell foglalkozni, ezt megtették helyettünk a tervezők.

Ami még a fürdőszoba koncepciók mellett szól, hogy bármilyen méretű fürdőszobához választhatunk komplett megoldást, nem akadály a kicsi, tetőtéri, panel vagy nagy belmagasságú fürdő sem!

ravak
Author: ravak

Az egyik legjobb döntés, ha a WC mellé bidét is teszünk a fürdőbe.A tökéletes fürdőszobához tökéletes bútor is jár.