Kicsi fürdőszoba? Nem probléma – okos megoldások kis térre!

 Kategória: blog

“Ahány ház, annyi szokás” – biztosan ismerős ez a közmondás, ami különösen igaz egy fürdőszoba esetében is. Ugyanis lehet bármekkora a vizes helyiség alapterülete és belmagassága, az, hogy ki-mit-hogyan és mikor szeret benne csinálni, teljesen egyéni, sőt személyiségfüggő is.

Ráadásul a fürdőszoba mérete legtöbbször adott, és sokszor akkor sem tudunk rajta növelni, ha felújításra készülünk. Ezért nagyobb kihívással találják szemben magukat azok, akiknek kicsi fürdőszobát kell berendezniük úgy, hogy a helyszűke ne korlátozzon, hanem okos megoldásokra ösztönözzön, és azokon a bizonyos fürdőszobai szokásainkon se kelljen változtatni.

Válaszoljuk meg az alapkérdéseket!

Egy kicsi fürdőszobánál is ügyelnünk kell, hogy legyen elegendő hely kilépni a kádból vagy a zuhanyzóból, kényelmesen tudjunk fogat mosni, azaz legyen annyi terünk, hogy ne ütközzünk bele egyik vagy másik berendezésbe sem, ha megfordulunk, vagy megmozdulunk. Fontos tehát, hogy tartsunk minimális távolságot a berendezési tárgyak között, és legyen kellően széles a közlekedő út.

Könnyebb a dolgunk, ha van külön helyiség a WC-nek, de ha nincs, akkor annak is be kell férnie egy térbe a többi szaniterrel együtt. Ezeket a kérdéseket mindenképp gondoljuk át, mielőtt hozzá látunk a kicsi fürdőszoba berendezéséhez:

  1. Hányan fogják használni a fürdőszobát? Van köztük gyermek is? Egyszerre többen is szoktak ott tartózkodni?
  2. Zuhanyzás vagy fürdés? Azaz zuhanyzó vagy kád? Vagy mindkettő?
  3. A mosógépnek és WC-nek lesz helye a fürdőben vagy másik helyiségbe kerül?
  4. Hogyan tudjuk megoldani a fűtést a fürdőben?
  5. Mennyi piperét kell vagy szeretnénk itt tárolni?

Kis alapterületű fürdőben is kényelmesen elférhetünk, ha megfelelő az elrendezés.

Gondolkodjunk fürdőszoba koncepciókban!

Ha megvannak a válaszok, jogosan merülhet fel az is, hogy lehet-e stílusos a fürdőszoba attól még, hogy pici. Természetesen lehet, sőt! Ma már kifejezetten fontos, hogy sokféle méretben elérhetőek legyen a fürdőszoba koncepciók, ami azt jelenti, hogy a teljes fürdőszobát berendezhetjük egy adott stíluson belül, amelyben az elemek tökéletes összhangban állnak egymással. Ettől lesz stílusos és praktikusan kialakított még egy egészen kicsi fürdő is!

A RAVAK Avocado koncepcióját valamint a BeHappy fürdőszoba megoldását kifejezetten a kicsi fürdőszobákhoz ajánljuk. Ugyan más-más formavilágot és dizájnt képviselnek, mégis közös bennük, hogy szuper megoldásokat kínálnak az okos helykihasználásra. Például a kádas fürdők esetében praktikus megoldás, hogy a lábrész felé szűkülő kád fölé helyezzük el a mosdót. Az Avocado mosdónak még rakodófelülete is van, és sarokmosdóként is jól működik.

Zuhanykabin vagy kád?

A kicsi fürdőszobák között is van különbség. Az esetek többségében egyértelmű döntésnek tűnik a kád vagy zuhany kérdés, mert kizárólag a zuhanyzó fér be. Ugyanakkor pont a BeHappy koncepció aszimmetrikus kádjához kádparaván is kapható, ami remek példa arra, hogy kis helyen is lehet kádfürdőzni, de a zuhanyzás is megoldható. Sőt, gondolkodhatunk minikádakban vagy mélyülős zuhanyzókban is, ami kisgyermekeseknek szuper választás lehet!

Ne felejtsük el, hogy a meglévő lefolyók meghatározzák, hogy mit hova tehetünk. Ha ezeket nincs lehetőségünk átvezetni, még akkor is van egy kis mozgásterünk a kád és zuhany elhelyezésével, mert szaniterek jobbos és balos kivitelben is kaphatóak, így a lefolyókhoz való bekötésben is tudunk “ügyeskedni”.

A kád fölé belógó sarokmosdóval sok helyet spórolhatunk.

Fürdőszoba bútorok és a tárolás

Minél kevesebb a bútor, annál nagyobb a térérzet! Ezért, ha megoldható, minél kevesebb dolgot, piperét tároljunk a fürdőben, és azok se legyenek szem előtt. A rendezett tárolás és a kevesebb elől lévő holmi nyugtató hatású, míg ha sok minden van szem előtt, akkor a kicsi tér túlzsúfolt lesz, és még kisebbnek hat.

Használjuk ki az ablakpárkányt, a fürdőszoba ajtót is a tárolásra. Például a törölközőket akaszthatjuk ajtón lévő fogasra, akasztóra is.

Hasznos tippek

Amellett, hogy stílusos, egyben optikai trükk is, hogy ami csak lehet, az legyen lebegő fürdőszobai berendezés: a polc, a szekrény, a mosdó, a WC. A lényeg, hogy látszódjon a padló, lássuk a határokat, széleket és éleket, ettől szellősebbnek tűnik a tér.

A tükör is fontos. Először is legyen, másodsorban nagyobb méretűt válasszunk, amely akár túllóghat a mosdó szélességén is. Ne vegyen el túl nagy helyet a lámpa sem, legyen inkább több kisebb, de ne feledkezzünk meg a tükörvilágításról, ami lehet már eleve beépített.

A világos színekkel és a lebegő mosdóval növelhetjük a térérzetet.

Optikai trükkök

A csempéket nem kell már a plafonig felrakni, sőt akár teljesen elhagyható. Léteznek már vízálló festékek, sőt tapéták is, amelyeket kifejezetten vizes helyiségekbe ajánlanak, így akár optikailag is nyújthatjuk vagy szélesíthetjük a teret.

Kis fürdőszobában használjunk világos színeket, a fehérrel tutira nem lőhetünk mellé! Például fehér a csempe, és csak a fal egy része, vagy a kiegészítők színesek, mert így bármikor stílust válthatunk a dekoráció lecserélésével, míg csempét nem szed le kétévente az ember. Bár ma már a csempefestés könnyű és gyors megoldás, ha változtatni akarunk rajta.

Tehát tartózkodjunk az élénk színektől, mert elnyomhatja a teret, és lehet, hogy egyáltalán nem lesz pihentető hatása, amikor épp relaxálnánk fürdés közben.

ravak
Author: ravak

Tervezd meg álmaid fürdőszobáját! Nem lehet hátrány a nagy belmagasság sem!Egy komplett fürdőszobai megoldás darabjai harmonikussá teszik a fürdőt. Hozzád a Chrome koncepció illik?