Leleplezzük a titkot: így válassz csaptelepet!

 Kategória: blog

A fürdőszoba legfontosabb részletei gyakran olyan egészen apró dolgok, amelyek szinte láthatatlanul könnyítik meg a mindennapokat. Talán elsőre fel sem tűnnek, a hiányuk vagy diszfunkciójuk viszont annál szembetűnőbb. Ilyenek a csaptelepek is.

Ha fürdőszobatervezés vagy -felújítás előtt állsz, vélhetően a rendelkezésedre álló tér berendezését te is a nagyobb méretű szaniterekkel kezded. Ha ezeket már kiválasztottad, fontos, hogy átgondold, milyen csaptelepekkel szeretnéd kiegészíteni őket, legyen szó kádhoz, zuhanykabinhoz vagy mosdóhoz illő darabokról. Cikkünkben abban segítünk neked, milyen szempontokat gondolj át ahhoz, hogy hosszú távon is kielégítő legyen a végeredmény csaptelep fronton.

Hogyan válassz új csaptelepet? – Közelítsd meg a probléma felől

A csaptelep választás témakörét több oldalról is megközelítheted. Ha már elkészült a fürdőszobád, tehát részleges felújítást tervezel, érdemes megközelítened a dolgot a – rossz esetben – már megtapasztalt csaptelep problémák felől.

Ebben az esetben a három leggyakrabban felmerülő gond tapasztalataink szerint a következő:

  • Túlságosan kevés a hely

A legkisebb fürdőszobákban gyakran előfordul, hogy minden négyzetmillimétert okosan át kell gondolni. Ilyen esetekben a kisméretű mosdóhoz mindenképpen kisméretű csaptelepet válassz! Ilyen például a Suzan csaptelep, amely egyszerű vonalvezetésű, megbízható darab, így a legtöbb szaniterhez jól illeszkedik. Választhatsz álló mosdócsaptelep, fali kádcsaptelep és fali zuhanycsaptelep közül, de konyhai álló mosogatócsaptelep és fali mosdócsaptelep is a rendelkezésedre áll.

+1 tipp: A “kettő-az-egyben” Suzan csaptelepeket azért ajánljuk különösen kis alapterületű fürdőszobákba, mert így egyazon csaptelep képes tölteni a kádat és a mosdókagylót is, ahogyan a képen láthatod.

A Suzan csaptelep praktikusan töltheti a kádat és a mosdót is.

  • Nem férsz hozzá kényelmesen a mosdóhoz vagy spriccel a csap

Mindez nem csak kis fürdőszobákban jellemző probléma, gyakran konstrukciós hiba. A megfelelő csapteleppel azonban ez is kiküszöbölhető. A többszörösen díjazott 10° koncepció kínál erre megoldást, hiszen csaptelepei praktikus szögben dőlnek a kezed irányába, kényelmessé téve a kézmosást. A 10° csaptelepek állítható perlátorral (vízszűrővel) rendelkeznek, amely lehetővé teszi a vízsugár tetszés szerinti beállítását, így az nem spriccel, nem fröcsög, hanem közvetlenül a lefolyóba irányul.

+1 tipp: A 10°csaptelepek különlegessége, hogy kaphatók standard és megemelt magassággal is, hogy az igényeidnek megfelelőt választhasd. Ha például magasabb edényt szeretnél megtölteni, válaszd a magasabb csaptelepet, főként nagyobb és mélyebb mosdóhoz. Ellenkező esetben a célnak megfelel a standard verzió is.

A 10° csaptelepet kétféle magasságban is választhatod.

  • Egyenetlen a víznyomás vagy ingatag a vízhőmérséklet

Szintén gyakori probléma, hogy a zuhany alatt rengeteg vizet és időt elvesztegetünk, amíg megtaláljuk a tökéletes hőmérsékletet. Ha olyan modellt választasz mint a RAVAK zuhanyzóba és kádhoz való termosztátos csaptelepei, akkor nem csak komfortosabbá, hanem gazdaságosabbá is teszed a fürdést, hiszen rengeteg vizet megspórolsz. Gondoltad volna, hogy így az átlagos 30-60 másodperc alatt mindössze 6 másodpercet vesz igénybe a megfelelő hőfok, víznyomás elérése?

+1 tipp: Ezeken a termosztátos csaptelepeken nincsen szabályozó kar, egy speciális vezérlőfej biztosítja az állandó víznyomást és vízhőmérsékletet. Biztosan nem forrázod majd le magad, hiszen a termosztát felső részén található biztonsági blokkoló gomb (amely persze feloldható) meggátolja a 38°C-nál melegebb víz véletlen kieresztését.

A termosztátos csaptelepekkel gyermeked nem forrázhatja le magát.

Így válassz csaptelepet, ha most tervezed a vizesblokkot

Ha éppen csak most tervezed épülő otthonodba a vizesblokk, a fürdőszoba kialakítását, elkerülheted az összes felsorolt nehézséget. A megoldás: válassz jól elsőre! Gondold végig, hogy melyek azok a szaniterek, amelyek csaptelepet igényelnek és határozd meg a számodra szükséges típusokat, a következők szerint.

  • Kádcsaptelep

A kádcsaptelepeknek több fajtája van. Magyarországon a leggyakoribb a falra szerelt 150 mm-es kiállású. A főbb különbségeket a minőség mellett az eltérő konstrukciók adják. A kádcsaptelep elhelyezhető a kád peremébe fúrva vagy a csempeperemre rögzítve, de akár a túlfolyónál is megoldható a kádtöltés. Ekkor általában falba süllyesztett csaptelep szükséges, amely váltógombbal adott esetben még a zuhanyzást is lehetővé teszi.

Ne feledd, hogy ha modern szabadon álló, azaz térbe állítható kádra vágysz, ahhoz sepciális megoldásra, padlón álló csaptelepre van szükséged. Izgalmas megoldás lehet még a vízesés csaptelep is, amelyet a kádperemre szerelhetsz bizonyos típusú kádak esetén.

A kádra szerelhető vízesés csaptelep látványos és kellemes módja a fürdőzésnek.

  • Zuhanycsaptelep

A megfelelő zuhanycsaptelep a kádcsaptelephez hasonlóan lehet egykaros keverős és kétgombos csaptelep is. Lehet süllyesztett is – belső egységgel (például Ravak R-Box-szal) vagy anélkül –, ekkor a víz a falba szerelt csövön keresztül áramlik az esőztető zuhanyfejhez.

A zuhanycsaptelepek kiválasztásakor fontold meg a zuhanyoszlopok beszerelését, hiszen rendkívül kényelmes és praktikus a használatuk, ráadásul választhatsz hozzájuk termosztátos csaptelepet.

A zuhanyoszlopokat termosztátos csapteleppel is felszerelheted.

  • Mosdócsaptelep

A mosdócsaptelepek esetén is választhatsz többféle konstrukció közül, legyen az mosdóra szerelt, álló, falra szerelt, egykaros keverős, hagyományos, kétgombos vagy a már bemutatott, Suzan-féle kettő-az-egyben kád-mosdó csaptelep. Ilyenkor fokozottabban fontos az esztétikai megjelenés, hiszen szembeötlő helyet foglal el a mosdónál. Javasoljuk, hogy válassz kerámiabetétes csaptelepeket, mert ezek lényegesen fejlettebbek a gumibetéteseknél! Ne feledd, hogy minél nehezebbek az egyes darabok, annál tartósabbak! A minőség mellett ügyelj a stílusra is: olyat válassz, amely illeszkedik a fürdőd arculatához.

  • Bidécsaptelep

Ha rendelkezel vagy legalábbis tervezel bidével a fürdőben, meg kell találnod a hozzá illő csaptelepet. Választhatsz kifejezetten bidécsaptelepet, de bizonyos esetekben praktikus lehet egy bidézuhany is, akár fali tartóval kombinálva. Ha nagyon kevés a hely a bidézuhany csak WC használatánál is elérhetővé teszi a kényelmes intim higiéniát.

A bidécsaptelep a bidé legfontosabb kiegészítője.

  • Konyhai csaptelep

Bár nem fürdőszoba, mégis felhívjuk rá a figyelmedet: a RAVAK kínálatban konyhai csaptelepet is találsz. A praktikus, 5 év garanciával elérhető egykaros csaptelep esetén egy mozdulattal elérhető a megfelelő hőmérséklet és víznyomás. A konyhában nem csak ez előnyös szempont, például tésztaszűréskor, hanem az íves kialakítás és a nagy magasság is, hiszen így biztosan minden befér a csap alá, amire csak szükséged lehet.

A szabadon álló kádak mellett számos lehetőség adódik nagy fürdőszoba esetén. Íme néhány jó ötlet!A Walk-In zuhanykabinnal teljesen egyedi zuhanyzó igényeid is megvalósíthatók.