Tetőtéri fürdőszoba? Ezekre figyelj a tervezéskor!

 Kategória: blog

A fürdőszoba mindennapjaink egyik legfontosabb helyszíne, attól függetlenül, hogy a lakásban hol helyezkedik el és milyen speciális alaprajzzal, paraméterekkel bír. Egy biztos: a megfelelő szaniterekkel bármilyen fürdőszobát berendezhetsz, akár a tetőtérben is!

A speciális adottságokkal rendelkező tetőtéri fürdőszobákat megtervezni szakmai kihívás, így érthető, ha úgy érzed, nehéz feladat elé nézel. Azt azonban semmiképp ne felejtsd el, hogy a megfelelő tervezői eszközökkel, a fantáziáddal és személyre szabható szaniterekkel nyitva áll a lehetőség egy stílusos és szép fürdőszoba előtt. Érkezünk néhány tippel, hogy segítsünk téged a nem mindennapi fürdőszoba döntések meghozatalában!

1. A méret és a konstrukció a lényeg!

Tetőtéri fürdőszoba esetén különös figyelmet kell fordítani az alapterület és a belmagasság specifikumaira és azokra a szaniterekre, melyek képesek alkalmazkodni az egyedi méretezés elvárásaihoz. Így ha számodra nem nyújtanak megfelelő megoldást a standard méretek, akkor sem kell kétségbe esned, hiszen megannyi zuhanykabin képes kiszolgálni az egyéni igényeidet: a Brilliant, a Walk-In, a Matrix vagy a Chrome, amely termékcsaládok mind elérhetők zuhanytálca nélkül. Így padlóösszefolyóval vagy zuhanyfolyókával kiegészítve nem korlátozzák zuhanykabinod alapterületét (képzeld el, hogy végre egy olyan zuhanyzóban fürdesz, amelyben kényelmesen elfértek a pároddal!), ráadásul hagyják érvényesülni a burkolat szépségét.

Ha például a képen látható Walk-In zuhanyzót választod a tetőtéri fürdőszobába, biztosan jó döntést hozol, ugyanis ez a zuhanykabin az üvegfalak kombinálásával alakítható, stabilitását az elegáns merevítőrudak és illesztési profilok biztosítják és lehetővé teszik, hogy az utolsó milliméterig te határozd meg a szaniter méreteit. Így biztosan nem akadály többé a tetőtéri fürdőszobákra jellemző szokatlan alaprajz, sem pedig a rendhagyó belmagasság!

És mi a helyzet, ha fürdőkádra vágysz inkább? Számos kisebb méretű modell és kifejezetten apró fürdőszobához illő fürdőszoba-koncepció (BeHappy és Avocado) áll rendelkezésedre, melyeknek központi eleme a kád. Jó döntést hozol akkor is, ha helytakarékos aszimmetrikus sarokkádra esik a választásod, hiszen így praktikusan használhatod ki a teret, miközben elegáns megoldással teszed vonzóvá (na és persze kényelmessé) a fürdőszobádat.

2. Tetőtér ablakokkal – A fény szerepe

Egy kellemes kis fürdőszoba kialakításakor kulcstényező a (természetes) fény. A tetőtéri fürdőszobával rendelkezők e tekintetben némi előnnyel rendelkeznek, hiszen a tetőtéri ablakok kiváló fényforrásként funkcionálnak, sőt, általuk a szellőztetés is könnyen megoldható, ami fontos egy olyan nedves, párás helyiség esetében mint a fürdőszoba. Arra mindenképpen figyelj a szaniterek elrendezésekor, hogy az egyes darabok és/vagy azok nyitási iránya (zuhanyajtó, mosdó alatti szekrény, faliszekrény, stb.) ne zavarják az ablakhoz való hozzáférést! Nincs bosszantóbb, mikor bele kell lépned a kádba, hogy be tudd csukni az ablakot… Gondos tervezéssel azonban az ilyen hibák elkerülhetők, így az ablakok nem hátráltató tényezők, hanem jó lehetőségek, hiszen a természetes fényt valamennyire pótolhatja mesterséges fényforrás, de sosem adja ugyanazt az érzetet. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a fürdőt kellemes hangulatvilágítással tedd a relaxáció szentélyévé, illetve biztosítsd az erősebb fényű izzókat is a piperézéshez. Akár egy tükörrel kombinálva? Olvass tovább!

3. Optikai trükkök… vagy tükrök?

A tetőtéri fürdőszobádat méretétől függően többféleképpen teheted kellemes hangulatúvá. Ha nagyobb alapterülettel gazdálkodhatsz, akkor figyelmedbe ajánljuk, hogy a fent említett természetes fény különösen jól harmonizál üvegtéglákkal, amelyek térelválasztó funkciót tölthetnek be. A teret tagolhatod különböző burkolatmegoldásokkal, így szeparálva az egyes blokkokat. Még egy jól megválasztott szobanövény is a segítségedre lehet ebben, emellett pedig kellemes összhatást biztosít. Ha kisebb az alapterületed, akkor folyamodj optikai türkkökhöz! Használj világos színeket, amelyek növelik a térérzetet, valamint válaszd meg okosan a használni kívánt tükröket: minél több tükröt és tükröződő felületet helyezel el a helyiségben, annál inkább tágasabb hatást kelt majd. A szobanövények ilyen esetben is jó választásnak bizonyulnak, de ilyenkor ügyelned kell rá, hogy ne az alapterületből vegyék el az értékes helyet, lógjanak inkább a plafonról/falon, ahogyan a lámpák is.

Egy fontos tanácsunk van még a számodra: mindig vedd figyelembe az adottságokat! Ne akarj egy tetőtéri fürdőből penthouse-ra jellemző fürdőszobát kialakítani! Javasoljuk, hogy inkább hangsúlyozd a tetőtéri adottságokat! Jó ötlet lehet akár meghagyni festetlen, eredeti állapotukban a tartóoszlopokat és gerendákat (persze lakkozva és kezelve, hogy bírják a páratartalmat). A lehetőségek tárháza végtelen, hiszen napjaink termékkínálata mellett valójában nincs előtted akadály. Vesd bele magad a tervezés örömeibe te is!

ravak
Author: ravak

Találd meg álmaid kádját! 5 szempontra van tőled!Ezzel az 5 tippel neked is ragyogóan tiszta fürdőszobád lehet!