A fürdőszobatervezés 3 legfontosabb lépése

 Kategória: blog

Régóta halogatod a fürdőszoba megtervezését, “ej, ráérünk arra még”? A rengeteg feladattal szembesülve mindig elnapolod a fürdő felújítását? Gondold át ezt a három kulcskérdést, hogy magabiztosabban vághass bele a tervezésbe és a megvalósításba!

Ha volt már részed lakásfelújításban, akkor megtapasztalhattad, hogy az ezzel járó, ezer szálon elágazó, megoldásért kiáltó helyzetek milyen nagy nyomást helyezhetnek rád és családodra. Ezek a kihívások talán arra sarkallnak, hogy egyéb teendőid mellett elnapold a felújítást, különösen ha a fürdőszobáról van szó, ahol megannyi kivitelezési nehézséggel szembesülhetsz: kezdve az alapterület sajátosságaitól, egészen a vízvezetékek nyomvonalán át az ajtók, ablakok helyzetéig. A szaniterek megfelelő kiválasztásáról nem is szólva… Hogy megkönnyítsük a fürdőszobatervezés folyamatát, összefoglaltuk neked, mi az a három lépés, amelynek tisztázásával nyugodtan alhatsz esténként.

A teljeskörű koncepciókkal a legkisebb és a legnagyobb fürdőszobát is ízlésesen berendezheted.

1. lépés: Mérd fel a fürdőszoba alapterületét és paramétereit!

Ahány ház, annyi fürdőszoba! Ahhoz, hogy sikeresen lépd meg a fürdőszobafelújítást, több dolgot figyelembe kell venned. Számolj azzal, hogy milyen épületben található a fürdőszoba! Családi ház, társasház, bérház vagy városi loft, esetleg panel?

Ha építkezel, családi ház esetén nagyobb szabadsággal álmodhatod meg a fürdőszobádat. A költségvetésedtől függően tervezhetsz egy vagy akár több fürdőt, az alapterületet is a saját igényeid mentén alakíthatod ki. Ha nagy fürdőszobára vágysz, bátran tervezhetsz a fürdőbe külön kádat (akár extra méretben vagy szabadon álló modellt is) és esetleg dupla zuhanykabint. Nem kell visszafognod magad és választhatsz duplamosdót, valamint bőséges hely áll rendelkezésre akár több tárolószekrényhez is, miközben stílusos térelválasztókkal tovább fokozhatod a hatást. Amennyiben két fürdőt is tervezel, még könnyebb a helyzet: feloszthatod funkció szerint (kádas és zuhanyzós fürdő), de akár úgy is, hogy melyik legyen a felnőtteké (méretes kád, rakodófelület a mosdók, mosdópultok esetében, stb.), melyiket használják a gyerekek (zuhanyülőke, minikádként funkcionáló zuhanytálca, stb.) és ennek megfelelően tervezeheted a szanitereket. Azt is könnyebben megálmodhatod, fürdőbe kerüljön-e a WC, bidé vagy a mosógép, nem kell kompromisszumot kötnöd.

A társasházak esetében rendszerint már kialakított alapterülettel kell számolnod, amelynek mérete széles skálán mozog. Mivel itt általában nem kell jelentős belmagassággal számolnod és nem korlátoz a tetőtér sem, a nagy választékot felvonultató, hagyományos méretű fürdőszobabútorok és szaniterek megfelelő választásnak bizonyulnak. Itt látványos megoldás lehet például egy dupla zuhanykabin, ha nem ragaszkodsz a kádhoz.

Bérházban kell kialakítanod a fürdőszobádat? Ebben az esetben sokféle elosztás és alapterület is elképzelhető, de közös nevező a nagy belmagasság. Ezt kihasználva látványos teret alakíthatsz ki, bátran használhatsz például nagyméretű elemekből álló falburkolatot, amelyhez remekül passzol olyan zuhanykabin, amely láttatni engedi a burkolat szépségét, zuhanyfolyókával kiegészítve pedig nem kell zuhanytálcát választanod, amely megtörné a helyiség vonalait.

Mi a helyzet, ha panellakásban található a fürdőszoba? Gyakran olvasni a kis alapterületből adódó, limitált lehetőségekről, amelyek nem kevés bosszankodásra adhatnak okot. Ez esetben talán pontosabb a múlt idő használata, ugyanis ma már megannyi lehetőséged van rá, hogy még a legkisebb fürdőszobát is okosan rendezd be.

Bármilyen fürdőszobáról legyen is szó, a következőkkel mindenképpen számolnod kell:

    • mérd fel, mi az, amin változtathatsz és mi az, amin nem (vagy nem éri meg hozzányúlni)
    • tervezz a vízvezetékek nyomvonalaival
    • kalkulálj a lefolyók helyzetével
    • számolj az ajtók, ablakok pozíciójával és nyitási irányával (igaz ez a zuhanykabinokra is)

Panel vagy más kis méretű fürdőszoba esetén is berendezheted ötletesen a rendelkezésedre álló teret.

2. lépés: Gondold át, hányan fogjátok használni a fürdőszobát!

Egyértelműnek tűnhet, mégis sok tervezési hibát von maga után, ha nem jól méred fel. Kulcskérdés például, hogy hová kerüljön a WC. Ha két főnél többen éltek egy háztartásban, megfontolandó külön mellékhelyiséget tervezni, kézmosóval, elkerülve a fürdő előtti torlódást. Ugyanerre jelent jó megoldást, ha hely függvényében persze, de számolsz duplamosdóval, hogy gyorsabb legyen a kéz-és fogmosás. Segíti az optimális használatot, ha meg tudod oldani, hogy egy kisebb fürdőbe kerüljön a zuhanykabin és a nagyobba a kád, amelyben háborítatlan és hosszabb ideig tart a fürdőzés. Fontos a mosógép elhelyezése is. Különösen kis fürdőszobában lehet probléma, hogy hová kerüljön a készülék. Ne feledd, hogy már 1 m² extra hely is elegendő lehet ahhoz, hogy elférjen, akár úgy, hogy bővíted a fürdő méretét a folyosó vagy a szomszédos szoba holttereivel. Ha ez nem megoldható, még mindig helyezheted a konyhai vizesblokkba is.

A mosógép helyet kaphat még az igazán kis fürdőkben is, de akár kerülhet a konyhába is.

3. lépés: Tervezd meg, milyen szaniterekre van szükség!

Elérkeztél a tervezés legizgalmasabb fázisához, ideje megálmodni és összehangolni azokat a szanitereket, amelyek hosszú éveken keresztül szolgálják majd a kényelmedet. Mivel a fürdőszobapiacon hatalmas a választék, könnyen elveszhetsz a részletekben, sőt, talán azt sem tudod, hogyan fogj hozzá. Ilyenkor érdemes a nagyobb felől közelíteni a kisebb felé: gondolkodj például fürdőszoba-koncepcióban! Ezek az összehangolt kollekciók egyfelől jó inspirációforrásként szolgálhatnak, másrészről pedig akár a konkrét megoldást is jelenthetik a számodra.

Ha már mindent tudsz a fürdőszobád alaprajzáról, akkor a fürdőszobatervezőnkkel szabadon engedheted a fantáziádat. Ingyenesen letöltheted, így rendelkezésedre áll majd több négyzetrácsos lap, amelyre felrajzolva az egyedi alaprajzodat, elkezdhetsz ötletelni. Ehhez nem kell más tenned mint kivágni azokat a méretarányos szanitersablonokat, amelyeket megtalálsz a tervezőben: bőven lesz lehetőséged válogatni, hiszen csaknem a teljes RAVAK repertoár a rendelkezésedre áll. Javasoljuk, hogy készíts több tervet, többféle szaniterrel és fürdőszobabútorral, hogy minél több opció látványtervét kipróbálhasd!

Eredményes tervezést, jó szórakozást és szép fürdőszobát kívánunk!

ravak
Author: ravak

Ismerd meg 2018 legnépszerűbb kádjait és zuhanyzóit a vásárlók választása alapján!Íme 5 tipp, hogyan találd meg a tökéletes szanitereket a fürdőszobába!