Az örök dilemma: kád vagy zuhanykabin?

 Kategória: blog

A fürdőszobafelújítás vagy -tervezés előtt állók egyik örökzöld dilemmája, hogy kád vagy zuhanykabin kerüljön-e a fürdőszobába. Ha tanácstalan vagy, olvasd el cikkünket, amely segíthet meghozni a nagy döntést!

Kád vagy zuhanykabin? Zuhanykabin vagy kád? Ezt a kérdést biztos, hogy többször feltetted magadnak, miközben éppen álmaid fürdőszobáján töprengtél. Sokszor nem egyszerű a választás, hiszen számtalan szempont befolyásolhatja a döntést. Ilyenkor a legegyszerűbb módszer a leghatékonyabb: kezdj el listát készíteni! Milyen érvek szólnak a két szaniter mellett és ellen? Lassan közelebb kerülhetsz a megoldáshoz, ha az alapvető tényeket rögzíted magadnak. Ezek a következők:

  • A fürdőszobád alapterülete: számold ki, pontosan hány négyzetméter a fürdőszobád és rajzold is fel az alaprajzot. Ha látod a falak helyzetét és precízen számoltál, méretarányos szanitersablonjainkkal már elkezdheted kreatívan rendezni a teret a fürdőszobatervezővel.
  • Ajtók, ablakok, vízvezetékek, lefolyók helyzete: ha nem az alapoktól kezded tervezni a fürdőszobát, hanem felújítasz, valószínűleg szeretnéd elkerülni a falbontással és egyéb komoly átrendezéssel kapcsolatos kihívásokat. Ilyen esetben rajzold fel az alapterületedre a meglévő ajtók, ablakok helyzetét és nyitási irányát, illetve a vízvezetékek nyomvonalát és a lefolyók helyzetét. Ezek mind olyan megkötések, amelyek befolyásolják, hogyan oszd be a teret és gyakran helyetted határozzák meg, hogy kád vagy zuhanykabin közül melyik helyezhető a fürdőszobába. Persze a mai változatos igényekhez megannyi szaniter alkalmazkodik. Gondolj csak a helytakarékosságot szem előtt tartó zuhanyajtók különböző nyitási módjaira (elcsúsztatható, csuklós, kifelé nyíló, stb.) vagy az apró, mégis tágas belső fürdőteret kínáló és a mosdó szempontjából is helytakarékos BeHappy II koncepcióra.

A kis fürdőszobák helytakarékos megmentője: jó ötlet, remek design és kivitelezés.Ha az alapokkal már tisztában vagy és még mindig nem dőlt el, melyik szanitertípus a megfelelő, jöhet az említett pro és kontra listaírás, például a következő fontos nézőpontok szerint:

  • Hányan használjátok a fürdőt?

Az első kérdés, hogy hányan éltek egy háztartásban, valamint hány darab és milyen alapterületű fürdőszoba kialakítására van lehetőséged. Ha nagyobb házban élsz és többen laktok benne, érdemes megfontolnod, hogy két külön fürdőszobát alakíts ki vagy legalább egy különálló mellékhelyiséget, elkerülve a fürdőszoba előtti sorbanállást. A mosógép elhelyezése is fontos szempont, ne hagyd ki a tervezésből! A jó hír, hogy már 1 négyzetméter extra hely megoldhatja a kérdést, így akár a folyosó holtterével is bővítheted a helyiséget. Ha mégsem, akkor ez a tény is irányadó lehet abban, hogy kád helyett valamivel kisebb alapterületű zuhanykabint válassz. Minél többen használjátok a fürdőt, annál fontosabb ezek mellett, hogy könnyen és gyorsan takaríthasd a szanitereket. Itt érdemes arra gondolnod, hogy egy sarokkád például körülményesebben tisztítható mint egy kisebb felületű, kibillenthető ajtajú zuhanykabin. Azonban ez még nem minden…

  • Kivel osztod meg a fürdőszobát?

Kulcskérdés szaniterválasztáskor, hogy a háztartásodban kik fogják használni a kádat vagy a zuhanykabint. Nem elég csak a saját igényeidet felmérni. Ha idősebb családtaggal élsz együtt, nagyon fontos az akadálymentesítés: a magas peremű kád helyett ideálisabb választás egy extra alacsony peremű, csúszásgátlós zuhanytálca, egy biztonságos, edzett üvegű zuhanykabin, amelyben helyet kaphat egy zuhanyülőke is. Amennyiben kisgyeremeket nevelsz, egy kád tehet nagyobb szolgálatot, ahol a lurkó könnyebben megfürdethető. Ilyenkor egy minikád (mélyülőkés zuhanytálca) is jól funkcionál, hiszen te leülhetsz benne, a legkisebbek pedig megkapják a kád élményét.

  • Mennyire fontos a takarékosság?

Amennyiben nem csak a spórolás, hanem a környezttudatosság is fontos számodra, úgy valószínűleg a zuhanyzás felé billenhet el a mérleg nyelve, különösen termosztátos csapteleppel. Így rengeteg vizet, energiát, így pénzt is megtakaríthatsz, hiszen nem kell folyatnod a vizet a megfelelő hőfokot állítgatva, ráadásul a blokkológomb megakadályozza, hogy te vagy gyermeked leforrázza magát. A zuhanyzás így biztonságos és gyorsabb is, mintha egy teljes kádat kéne feltöltened 100-200 liter vízzel. Ez azonban mégsem ilyen egyszerű: míg egy kád fix űrtartalommal bír, addig zuhanyzás közben könnyen elvesztheted az időérzékedet, rengeteg vizet fogyasztva. Ha kádat választasz kádparavánnal, minden nap tiéd a döntés: rád fér-e egy hosszabb fürdőzés vagy inkább egy frissítő zuhany?

Ha biztonságos és takarékos megoldást keresel, válassz termosztátos csaptelepeket zuhanyzóba és kádba is.

  • Mennyi időt töltesz a fürdőszobában?

A fenti három kérdés alapozza meg a döntést, de nagyon fontos az is, miként képzeled el a fürdőszobahasználatot. Ha szeretsz hosszan időzni a fürdőben, meggyújtani néhány gyertyát és kényelemben lazítani, készíteni néhány pakolást, esetleg olvasni habfürdőzés közben (például a Vanda II kád kartámaszainak segítségével), javasolt kád, kádkabin beszerzése, még akkor is, ha ez a többi szaniter méretét illetően kompromisszumra késztet. Ha mindez nem elsődleges szempont, de a relaxálásról nem szeretnél lemondani, nézz körül a zuhanykabinba helyezhető hidromasszázs panelek között. A feltöltődés garantált!

ravak
Author: ravak

Íme 5 tipp, hogyan találd meg a tökéletes szanitereket a fürdőszobába!Beavatunk a kis fürdőszoba rejtelmeibe! Íme 3 szabály, amely a segítségedre lesz tervezéskor, felújításkor!